Vattenbaserad golvlack

Om du har tänkt renovera ditt trägolv så kan du i förväg börja fundera på vad du vill behandla det med efter att det slipats. Många väljer att använda ett vattenbaserat golvlack medans andra kanske målar golvet med en täckande golvfärg. Fördelen med ett golvlack är att golvet behåller sin ursprungliga karaktär samtidigt som det blir slitstarkt och lättstädat. Lack kan användas på alla typer av trägolv som kan slipas, både parkett och plankgolv. Om du är osäker på om ditt trägolv kan slipas och behandlas så kan du kontakta butiken där du köpte golvet eller tillverkaren. Att renovera gamla trägolv är betydligt mer miljövänligt än att lägga in ett nytt, så det är verkligen värt besväret att lägga ner lite tid på det.

Vattenbaserad golvlack är ett bra alternativ

Vattenburen golvlack har samma egenskaper som de äldre lacken som innehöll starka lösningsmedel. Men skillnaden är att de vattenburna är snällare både för miljön och för den som målar eftersom den inte luktar lika starkt. Dagens golvlack håller hög kvalité och består oftast av akryl eller polyuretan som är anpassade för trä och parkett. Om du väljer att lacka dina golv så kan du välja mellan lite olika alternativ beroende på om du vill få en annan nyans på golvet eller behålla det i samma färg som träet är nu. Du kan få lack som är helt ofärgad precis som du kan välja lack som ger en mörkare eller ljusare nyans.

Om du vill så kan du betsa ditt trägolv innan du stryker på lack för att få det slitstarkt. Bets finns i otroligt många nyanser som bevarar träets speciella utseende och framhäver ådringen. Vill man vara riktigt säker på att golvet ska klara sig från repor från till exempel hundens klor, vassa klackar eller om man tappar något så kan man stryka på 3-4 lager med lack. Torktiden innan lacken är övermålningsbar är oftast inte lika lång som för målarfärg men däremot är det viktigt att följa rekommendationerna innan man ställer något på golvet. Risken finns att möblerna torkar fast om man har för bråttom.

Lägg tid på förarbetet

Alla klarar av att lacka ett golv. Är man osäker så kan återförsäljaren av vattenbaserad golvlack svara på frågor och tala om vilken utrustning man behöver. De brukar även kunna ge tips och trix som underlättar arbetat. Det är mycket viktigt att att underlaget är i bra skick så lägg tid på att slipa och förbereda ditt golv innan du lackar det. Om man väljer att måla golvet med en täckande färg så är det inte lika noga att få bort missfärgningar i träet, gamla lackrester eller fläckar men med ett lack så kommer allt synas. Så fuska inte med slipningen!

När du väljer nyans på lacken så ska du tänka på att ett ljust golv blir mörkare med ett mörkt lack. Medans ett mörkt golv som behandlas med ett ljust lack inte påverkas av nyansen. Så om du vill ha ditt trägolv i exakt samma nyans som träet är efter slipning så ska du välja ett lack helt utan färgpigment. Många träslag har också en förmåga att “blöda”, det är när träet släpper ifrån sig ett ämne som färg och lack reagerar på vilket gör att det bildas gula fläckar. Prata med en målare eller med en välsorterade färgaffärer om du är osäker på vad du ska använda.

Med vattenbaserad golvlack så får ditt trägolv ett nytt liv.

Torktiden för en vattenbaserad golvlack är kortare än exempelvis golvfärg men det är ändå viktigt att du kontrollerar noga hur länge golvet ska torka för att vara helt torrt. Många har för bråttom med att ställa exempelvis möbler på golven och då finns risken att dessa torkar fast i lacken.

Förläng livslängden på dina golv

De flesta trägolv kan slipas och för att du ska få ett perfekt resultat så är ett tips att kan du hyra en speciell golvslip. Då går jobbet fortare och resultatet blir jämnare. De flesta byggfirmor brukar kunna vara behjälpliga med det eller hänvisa till någon som hyr ut till privatpersoner. Det är lite speciellt att använda en golvslip men det finns filmer på internet eller så anlitar du en hantverkare som gör jobbet åt dig. Har man otur och gör fel så blir golvet ojämnt och det är både svårt och dyrt att fixa. Därför så kan det vara en bra idé att anlita en hantverkare om man inte är helt säker på hur man gör.

När du sedan ska behandla ditt slipade golv med en vattenbaserad golvlack så kan du välja lite olika metoder. Det du ska tänka på är att dammsuga golvet noga med en kraftig dammsugare så att det inte finns trärester eller skräp kvar varken på eller mellan plankorna. Jobba alltid från vägg till vägg och gärna i den riktning plankorna ligger. Tänk på att börja längst bort från dörren så att du inte målar in dig själv i ett hörn! Du kan använda en roller med förlängningsskaft för att rolla ut lacken över en större yta, sedan slätar du ut lacken med en pensel för absolut bästa finish. Tänk på att inte rolla ut mer lack än vad du hinner släta innan den börjar torka.

Ett bra miljövänligt alternativ

Istället för att byta ut dina trägolv så är det en bra idé att kolla upp om de går att renovera. Återförsäljaren av golvet kan berätta för dig hur just ditt golv ska hanteras för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Om du inte vet vem som tillverkat golvet så kan du antingen be en snickare om hjälp eller så provar du själv att slipa en mycket liten yta för att se om det är rent trä eller laminat. Att renovera ett trägolv är något som de flesta klarar av att göra själv med lite hjälp så var inte rädd för att prova. Ett trägolv som är behandlat på rätt sätt håller i många år och är en klok investering!

Vackert, stilrent och hållbart