Skillnaden mellan tarkett och parkett

Det finns många personer som undrar vad som är skillnaden mellan parkett och Tarkett när det handlar om golv. Det finns ett problem med att göra jämförelser eller peka ut skillnader, Tarkett är nämligen ett företag som tillverkar golv. Det är alltså inte en typ av golv utan de har flera olika sorter. Det har allt från laminatgolv till textilgolv och parkett i sitt sortiment. Parkettgolv är ett trägolv som är väldigt eftertraktat i svenska bostäder och det finns flera olika golvtillverkare på marknaden, Tarkett bland andra.

Anledningen till missuppfattningen

Det finns dock en förklaring till den vanliga missuppfattning. 1947 producerar och lanserar Limhamns Snickerifabrik AB en ny plastplatta i deras sortiment. Denna platta får namnet Tarkett. När företaget sedan byter namn efter att blivit uppköpta tar de namnet Tarkett. Till en början var alltså Tarkett en produkt. När en mäklare eller golvläggare idag pratar om ett Tarkett-golv avser det med andra ord inte ett specifikt material av golvet, utan det är helt enkelt namnet på tillverkaren. Ett Tarkett-golv kan alltså både avse ett äkta parkettgolv, ett laminatgolv eller något annat material.

Det här är företaget Tarkett

Tarkett är ett globalt golvföretag med svenska anor. Det har en lång historia som börjar redan 1886, fast då under namnet AB Malmö Snickerifabrik. Tre år efter starten börjar de sin legendariska produktion av stavparkett. 1914 byter företaget namn till Limhamns Snickerifabrik AB. Under denna period nås en ny milstolpe när färdiglackade parkettbrädor börjar att säljas. Företaget har genom historien blivit uppköpta flera gånger men det nuvarande företaget skapades 1997. Idag ligger huvudkontoret i Paris och de har cirka 12 000 anställda.

Det här är parkett

En av Tarketts mest kända golv idag är parkettgolvet. När det svenska företaget som hade parkettgolv som sin specialitet slogs samman med det franska Sommer Allibert fortsatt produktionen. Parkett var ursprungligen ett trägolv i massivt trä men idag är det ofta av olika träslag. Det dyrare träslaget är ytskiktet på golvet och medan basen i ett billigare virke, vanligtvis furu. De moderna parkettgolven har en fördel med att de inte drar ihop sig som de gamla kunde göra när träet torkade. Parkett ger fantastiska golv och det går att bygga fina mönster. Fiskbensparkett var vanliga vid sekelskiftet och omåttligt populära än idag. Det är inte bara hur parketten läggs som skapar mönster utan det går även att använda sig av olika träslag eller lackeringar för att få fram ett vackert golvmönster.