Renovering av golvet

Det behöver inte vara speciellt svårt att renovera ditt gamla golv. Det första beslut du bör ta är dock huruvida du skall utföra arbetet själv eller om du skall hyra in hantverkare. Om du är det minsta händig behöver arbetet inte vara så svårt att utföra själv och du kommer spara en ganska stor summa pengar.

Slitna gamla trägolv

Det material de flesta hoppas på att hitta, när de river upp de gamla plastmattorna som täcker golven i gamla hus, är trä. Gamla vackra trägolv är nämligen oerhört lätta att renovera och ger huset värme och stil. Du kommer behöva någon form av slipmaskin och ett bra golvlack för att få dem vackra igen.

Klickgolv eller klinkers

Ytterligare alternativ för golv är klickgolv och klinkers, båda med sina för-, och nackdelar. Klinkers är ett oerhört praktiskt material att lägga i såväl hall som kök, det tål väta och stort slitage, men det kan också upplevas som kallt och opersonligt. Klickgolv är inte lika hållbart som klinkers, det är dock enklare att lägga och ger hemmet en hemtrevlig känsla.

 

Vad passar dig bäst?

Vilken typ av golv du skall välja är helt upp till dig. I många fall kan kanske en kombination av material vara att rekommendera. I ett flertal hushåll kan man idag hitta praktiska klinkergolv i köket, hallen och badrummet och snygga klickgolv i vardagsrummet och matrummet. Har du möjligheten är riktiga trägolv alltid vackrast att titta på, men tänkt på att hundklor och högklackade skor gärna gör avtryck i materialet.