Renovera golv i gammalt hus

Ett gediget trägolv kan faktiskt hålla i flera generationer! Om du har ett äldre hus där golvet börjar se slitet ut kan du förmodligen fixa till det, istället för att lägga in ett nytt golv. Oftast är det bara ytskiktet som man behöver ta hand om. Hur man ska gå tillväga beror då på vad för ytskikt golvet har. I den här texten koncentrerar vi oss på trägolv eftersom de är så vanliga i äldre svenska fastigheter och för att de lönar sig att renovera.

Lack, olja, såpa eller färg?

Att underhålla ett ytskikt och förbättra det med jämna mellanrum klassar vi inte som renovering. Att renovera golv i gamla hus innebär i regel att man först slipar det grundligt för att bli av missfärgning, repor och andra småskador. Lämplig utrustning för detta kan man hyra och det här är ett arbetsmoment man klarar som normalhändig person. Det dammar mycket och man måste vara försiktig så att det inte blir gropar i golvet efter maskinen.

Vilket ytskikt man sedan väljer avgör golvets utseende och slitagetålighet. Många tycker att olja ger ett snyggt och naturligt utseende men att lack står emot väta bättre i till exempel kök och hall. Det ska dock sägas att skillnaden mellan lack och olja inte är lika tydlig idag eftersom det finns produkter inom båda kategorier med helt olika egenskaper. Som matt lack och pigmenterade oljor. Man kan även måla ett golv i sin favoritkulör efter att man slipat det. Såpabehadling ger med tiden ett golv med en smutsbeständig yta samtidigt som det känns trevligt att gå på.

Att lägga nytt golv

Har du linoleum eller plastmatta i huset kan du nästan räkna med att det finns ett brädgolv under. Det består i regel av lite smalare plankor som förr i tiden inte ansågs vara fina nog för att man skulle vilja gå på dem. Idag har det dock blivit väldigt modernt, inte minst i lägenheter inne i stan, att frilägga brädorna, dra ut all nubb, slipa ner och kanske måla det.

En anledning till att man kan vilja renovera ett brädgolv är att det färgas ojämnt av UV-ljus beroende på var solstrålarna faller in och på hur rummet är möblerat. Satsa därför gärna på ett UV-beständigt ytskikt när du renoverar ett golv så behöver du inte göra om det på många år. Ett lite större renoveringsprojekt är att byta ut ett äldre golv. Väljer man ett gediget trägolv i ett hårt material får man en stil som passar i äldre hus och golv som kan hålla i gott och väl 100 år. Även sten och linoleum passar ofta i kulturhistoriska miljöer i Sverige.

Ett stiligt brädgolv

Golven ger huset karaktär

I ett äldre hus tycker många att det hör till med lite patina. Spår som visar att människor har levt sina liv i fastigheten. Särskilt golv tar intryck av de djur och människor som bott i huset. Men förr eller senare vill man kanske börja om på ny kula och förändra husets utseende genom att ge just golven ett lyft. Det kan göras utan att man behöver investera i helt nya golvmaterial. Ett gediget trägolv tål många omslipningar varefter man väljer utseende efter det ytskikt man sedan påför.