Parkettgolv i kök

Parkettgolv är sedan länge en vanlig golvbeläggning i svenska hem. Men kanske inte just i kök där det är vanligare med plattor av keramiska material och plastmattor. Detta beror på att man i kök oftast vill ha ett golv som lätt kan rengöras med hjälp av vatten och som är väldigt slitagetåligt.

Parkettgolv i kök – vad ska man tänka på?

Ett parkettgolv är inte riktigt lika slitagetåligt som ett laminatgolv och ibland relativt dyrt att lägga. För att ändå få ett golv av parkett att hålla sig vackert i decennier är det viktigt att lacka eller olja om det med jämna mellanrum. Det gör golvet tåligare och dessutom lättare att städa. Det kan även vara en god idé att välja parkett i ett så hårt träslag som möjligt.

Om olyckan är framme

Det är lätt hänt att man tappar saker i ett kök och då kan det bli fula märken i golvet. Små repor får man bukt med genom att slipa golvet och lacka eller olja in det. Vattenskador är det som är värst att råka ut för när man har trägolv eftersom fukten kan gå djupt in i materialet och orsaka sättningar.

Snyggt och tåligt parkettgolv

Parkettgolv fungerar i köket

Det finns flera olika typer av golv som är mer resistenta mot vatten och slitage än parkettgolv. I en vanlig familj fungerar dock parkett riktigt bra. Särskilt om man är noga med att olja eller lacka det så att ytskiktet är i så bra skick som möjligt. Då kan ett hårt parkettgolv hålla i en livstid eftersom det tål att slipas om flera gånger.